Home | Mind Sharpener | Globescan
 

Globescan

1.    Which country hosted the 2017 BRICS Youth Forum (BYF)?
a.   Brazil
b.   China
c.   India
d.   South Africa
 
   
  2. The Airport Authority of India (AAI) has signed MoU with this state government for development of aviation sector in the state. The scope of the MoU is to identify relevant factors influencing the development of civil aviation infrastructure in the state, assessing commercial potential of various airports of the state, identifying considerations for airport operations in the state, evaluating site related technical and engineering parameters for development of projects. Which state are we talking about?
a.   Uttarakhand
b.   West Bengal
c.   Nagaland
d.   Himachal Pradesh
   
  3. Kylie Masse, won women’s 100m backstroke gold at the 2017 World Aquatics Championships. What’s her nationality?
a.   Canadian
b.   French
c.   Dutch
d.   Mexican
   
  4. This state government has recently launched its flagship ‘Apni Gaddi Apna Rozgar’ scheme for jobless youth by flagging off over 100 uberMOTO bikes. Under the scheme, the state government will provide commercial two wheelers and four wheelers to unemployed youth at subsidised rates. The scheme will be a game-changer for the youth of this state and will play a catalysing role in encouraging micro-entrepreneurship opportunities. Which state are we talking about?
a.   Maharashtra
b.   Karnataka
c.   Punjab
d.   Bihar
 
  5. The researchers at this IIT have developed a low-cost dirt detector that alerts authorities when a place needs cleaning. The Smart Hygiene Monitor (SHM) records levels of ammonia, sulphur dioxide, carbon monoxide, carbon dioxide, volatile organic compounds and particulate matter through sensors. In which IIT has this been developed?
a.   IIT Madras
b.   IIT Kharagpur
c.   IIT Delhi
d.   IIT Kanpur
 
  6. Which city is to host the 2024 Summer Olympics?
a.   New York
b.   London
c.   Paris
d.   Copenhagen
 
  7. Five months after its decommissioning in March, the navy’s aircraft carrier INS Viraat might just become an underwater attraction in the Arabian Sea. Which state government has sent a proposal to the defence ministry asking that the carrier be given to it to be turned into an underwater dive spot on the Konkan Coast?
a.  Goa
b. Maharashtra
c.  Kerala
d. Gujarat
 
  8. The Gangotri National Park (GNP) is home to snow leopards, ibex, tahr, himalayan barbet, serow, pheasants, partridges, doves, pigeons, etc. It provides majestic beauty of coniferous forests and grandeur of glacial world combined with lush green meadows. In which state of India is it located?
a.   Uttrakhand
b.   Chhattisgarh
c.   Bihar
d.   Uttar Pradesh
 
  9. The Union government has launched “e-RaKAM” portal to provide a platform to sell agricultural produce. What does ‘RaKAM’ stands for?
a.   Rashtriya Kisan Agri Mandi
b.   Rashtriya Kisan Agriculture Mandi
c.   Rashtriya Kisan Agricultural Mandi
d.   Rashtriya Kisan Agri-farming Mandi
 
10. The world’s longest pedestrian suspension bridge “Europaweg (or Europe Bridge)” has recently opened in this country. It measures 1,620 feet long and rises as high as 278 feet above the Grabengufer ravine. The bridge connects a hiking trail through the Alps between Zermatt and Graechen. Name the country.
a.   Japan
b.   Russia
c.   China
d.   Switzerland
   
11. In which state of India will you find The Sahyadri Tiger Reserve (STR)?
a.   Karnataka
b.   Maharashtra
c.   Tamil Nadu
d.   Andhra Pradesh
 
12. Name the person who has been sworn in as the new President of Iran.
a.   Mohammad Khatami
b.   Ayatollah Ali Khamanei
c.   Sadeq Larijani
d.   Hassan Rouhani
 
13. Name the Indian who has become Asia’s second richest man, according to latest Bloomberg Billionaires Index (BBI).
a.   Lakshmi Mittal
b.   Mukesh Ambani
c.   Pallonji Mistry
d.   Kalanithi Maran
 
14. In which state of India is Pushpagiri Wildlife Sanctuary (PWS)?
a.   Kerala
b.   Karnataka
c.   Maharashtra
d.   Tamil Nadu
 
15. India’s first private sector missile sub-systems manufacturing facility has been inaugurated on August 4, 2017. It has been established a line with the ‘Make in India’ initiative and Government’s policy to encourage private sector participation in defence product. It is a joint venture between the $2.5 billion Kalyani Group and Israel’s Rafael Advanced Defence Systems Ltd. Name the city in which it was inaugurated?
a.   Kolkata
b.   Mumbai
c.   Hyderabad
d.   Chennai
 
16. Which nation hosted the 15th meeting of the Foreign Ministers of BIMSTEC countries?
a.   Indonesia
b.   India
c.   Bhutan
d.   Nepal
 
17. The Microsoft India has tied up with this state to use its artificial intelligence-based MINE platform to screen children for eye p roblems and prevent avoidable blindness. The Microsoft Intelligent Network for Eyecare (MINE) is an artificial intelligence platform to reduce avoidable blindness. Which is this state we are talking about?
a.   Telangana
b.   Himachal Pradesh
c.   Kerala
d.   Karnataka
 
18. The National Handloom Day (NHD) is celebrated every year in India to give an impetus to the sector and encourage the use of handmade loom. It was on this day that the Swadeshi Movement was launched in 1905. The movement involved revival of domestic products and production processes. What is the date on which the National Handloom Day is celebrated every year?
a.   August 5
b.   August 6
c.   August 7
d.   August 8
 
19. India’s first helicopter-taxi (heli-taxi) service will be started for those who cannot afford to spend time battling traffic to travel across the city. The service is expected to take off within three months. This helicopter service will cut down travel time to 15 minutes instead of two hours. In which city of India will this service be started?
a.   Mumbai
b.   Bengaluru
c.   Gurugram
d.   Chennai
 
20. Name the Indian Institute that has developed a highly sensitive nanometre-scale carbon monoxide sensor.
a.   Indian Institute of Technology (IIT), Kharagpur
b.   Indian Institute of Technology (IIT), Bombay
c.   Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru
d.   Indian Institute of Technology (IIT), Madras
   
21.   Name the country that will host the 8th edition of Global Entrepreneurship Summit (GES).
a.   India
b.   Turkey
c.   Greece
d.   United States of America
 
22. In which city of India is the Bureau of Police Research and Development (BPRD) headquartered?
a.   New Delhi
b.   Kolkata
c.   Mumbai
d.   Chennai
 
23. The FIBA Asia Cup is known as Asia’s biggest basketball tournament. Name the country that hosted the 2017 FIBA Asia Championship.
a.   India
b.   Japan
c.   Nepal
d.   Lebanon
 
24. In order to promote cruise tourism in India, a special event ‘The dawn of cruise tourism in India’ had been inaugurated on August 8, 2017. This initiative has a potential revenue gains to all stakeholders of close to `35,000 crore. The promotion of cruise tourism create over 2,50,000 jobs. Name the city in India where the special event had been organised.
a.   Panaji
b.   Kochi
c.   Thiruvananthapuram
d.   Mumbai
 
25. Amazon India has signed an MoU with which state handloom department to educate weavers and artisans to directly sell their products to Amazon customers?
a.   Telangana
b.   Hyderabad
c.   Chennai
d.   Kochi
 
26. The Nal Sarovar Bird Sanctuary (NSBS) is one of the largest in India and harbours over 250 species of wetland birds such as rosy pelicans, flamingoes, white storks, brahminy ducks and herons. In which state of India is it located?
a.   Maharashtra
b.   Rajasthan
c.   Gujarat
d.   Kerala
 
27. Name the state in India where India’s first micro forest will be built.
a.   Chattisgarh
b.   Madhya Pradesh
c.   Rajasthan
d.   Himachal Pradesh
 


Answers

01.(b) 02.(a) 03.(a) 04.(c) 05.(b)
06.(c) 07.(b) 08.(a) 09.(a) 10.(d)
11.(b) 12.(d) 13.(b) 14.(b) 15.(c)
16.(d) 17.(a) 18.(c) 19.(b) 20.(c)
21.(a) 22.(a) 23.(d) 24.(d) 25.(a)
26.(c) 27.(a)