Home | Mind Sharpener | Globescan
 

Globescan

1.   

Renowned aerospace scientist Dr. G. Satheesh Reddy, who is scientific adviser to the defence minister, has been appointed as the new  chairman of which of the following?
      a.  Defence Research and Development Organisation (DRDO)
      b.  Indian Space Research Organisation
      c.  Defence Intelligence Agency (DIA)
      d.  Bhabha Atomic Research Centre (BARC)


 
   
  2.

India has signed an MoU with this country for the construction of a 5000-metric tonne temperature controlled warehouse in Dambulla. The purpose of the warehouse is to store fruits and vegetables in case of surplus production, and will help reduce post-harvest losses. India’s overall commitment of funding to this country is a massive US$3 billion. Name the country.
      a.  Bangladesh
      b.  Bhutan
      c.  Sri Lanka
      d.  Nepal

   
  3.

This Indian airline successfully conducted India’s first-ever test flight  using biojet fuel between Dehradun and Delhi. Derived from the jatropha crop, the biojet fuel, which has been developed by the Dehradun-based Council for Scientific and Industrial Research along with Indian Institute of Petroleum, reduces carbon emission and increases fuel efficiency. Which of the following airlines conducted the flight?
      a.  Vistara
      b.  Indigo
      c.  Jet Airways
      d.  SpiceJet

   
  4.

The mandate of India’Dam Rehabilitation and Improvement Project (DRIP) is to improve safety and operational performance of a total of 198 dams located across 7 states, and the safety of downstream population and property in case of a dam failure. The cost estimate of its functioning is `3,466 crore, of which `2,628 crore is to be provided as financial support by which of the following global financial institutions?
      a.  International Bank for Reconstruction and  Development (IBRD)
      b.  Asian Development Bank (ADB)
      c.  World Bank
      d.  International Monetary Fund (IMF)

 
  5.

Space debris, such as the debris of rockets, should be removed from the orbit of the Earth to avoid collision with which of the following?
      a.  Comets
      b. Spacecraft and satellites
      c.  Meteorites and asteroids
      d.  Incoming transmission from other possible life forms

 
  6.

The world’s first blockchain bond “Bondi” was recently launched, and will be created, allocated, transferred and managed through blockchain’s distributed ledger technology. Bondi, an acronym for Blockchain Operated New Debt Instrument, will be issued solely by the Commonwealth Bank of Australia. Which of the following organisations launched Bondi?
      a.  International Finance Corporation
      b.  European Investment Bank
      c.  International Monetary Fund (IMF)
      d.  World Bank

 
  7.

India Post Payments Bank has tied up with which of the following insurance companies to provide life insurance solutions right till the doorstep, solutions that will eventually be available at all the 1.5 lakh+ post offices across the country?
      a.  Bajaj Allianz
      b.  Life Insurance Corporation            of India (LIC)
      c. New India Assurance
      d.  Oriental Insurance Company

 
  8.

Gopal Bose, who passed away recently in England, was the first sportsman from Bengal to play England in 1974. With which sport was he associated?
      a.  Football
      b. Cricket
      c. Tennis
      d. Hockey

 
  9.

India is sixth in the world in terms of solar power capacity, coming in after China, EU, US, Japan, Germany and Italy. Counting both large scale installations and rooftop solar projects, what is the total installed capacity of solar power generation in India?
      a. 22 GW   
      b. 25 GW
      c. 19 GW
      d. 55 GW

 
10.

The Ironman triathlon is considered to be one of the world’s most gruelling races, comprising three consecutive events: 3.8 km of swimming, 180 km of cycling and 42.2 km of running. The stipulated time within which a participant must finish the event to qualify as completing the race is 17 hours. Who among the following, who is also an IPS officer and a police commissioner, completed the France Triathlon in August 2018?
      a.  Vikram Dogra
      b.  Anju Khosla
      c.  Ravinder Kumar Singhal
      d.  Milind Soman

   
11.

Bollywood celebrities Anushka Sharma and Varun Dhawan have been roped in as ambassadors for which among the following missions, for which they will be seen in “Sui Dhaaga – Made in India”
      a. Skill India
      b. Make in India
      c. Swachh Bharat
      d. Beti Bachao

 
12.

Which of the following railway stations is the first in India to be redeveloped into a truly world class railway station, along the lines of Germany’s Heidelberg railway station, the work for which is currently ongoing?
      a.  Old Delhi Railway Station
      b.  Tirunelveli, Tamil Nadu
      c.  Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus, Mumbai
      d. Habibganj, Bhopal

 
13.

Dolagobinda Pradhan, who passed away recently, was a veteran freedom fighter and a follower of Mahatma Gandhi. He left school to join the Quit India Movement, and was imprisoned by the British for over three years. He was elected to his state’s Assembly twice, and was a minister of this state government from 1989 to 1990. Which state did Pradhan belong to?
      a. West Bengal
      b. Tripura
      c. Odisha
      d. Jharkhand

 
14.

A recent study has found that the Ganga River is drying up during summer due to depletion of groundwater, and will eventually lead to disastrous consequences on the ecology as well as for the over 1 crore people living in the river basin. Which of the following conducted the study?
      a. Vishwabharati University
      b. IIT Kharagpur
      c. IIM Calcutta
      d. Environmental Department, Government    of West Bengal

 
15.

For the first time in history, an Indian shuttler reached the badminton finals in the Asian Games, though ultimately losing to China’s Tai Tzu Ying. Name the shuttler.
      a. Sameer Verma
      b. B Sumeeth Reddy
      c. Saina Nehwal
      d. P.V. Sindhu

 
16.

Project Navlekha was recently launched to enable Indian vernacular news publishers to take their content online, without having any technical knowledge of web publishing. Currently only available in Hindi, the project is expected to help close to 1.35 lakh publishers get their offline content onto the Internet. Which of the following companies has launched Project Navlekha?
      a. Google
      b. Infosys
      c. Wipro
      d. Microsoft

 
17.

This IAS officer was India’s first woman civil services officer post independence. She served in the Madras cadre, under the then chief minister, has worked with Rajiv Gandhi and Indira Gandhi, and was responsible for building the country’s first computerised port Nhavasheva. Name her.
      a. Isha Basant Joshi
      b. Anna Rajam Malhotra
      c. Sowmya Raghavan
      d.  Sarojini Naidu

 
18.

India’s first exclusive and certified dog part is spread over 1.3 acres and was built at a cost of `1.1 crore. The park has training and exercise equipment, pools, lawns, separate enclosures and other facilities. In which city has this dog park been built?
      a. Mumbai
      b. Pune
      c. Rajkot
      d. Hyderabad

 
19.

It is generally accepted that the extinction of dinosaurs and other millions of species at the time was due to an asteroid impact. Which is the second most popular theory that disproves this using geological evidence and the fossil record?
      a. Mass volcanic eruption
      b. Freak genetic mutation
      c. Sudden reversal of Earth’s  magnetic poles
      d. Outbreak of incurable virus

 
20.

Which of the following state governments has banned, with immediate effect, the manufacture, sale and possession of e-cigarettes, along with the advisory that these cause adverse health effects due to exposure to metals like nickel and chromium?
      a.  Gujarat
      b.  Madhya Pradesh
      c.  Tamil Nadu
      d.  Telangana

   
21.  

As a part of several reforms in the public sector banking segment, the Government of India has proposed that Vijaya Bank and Dena Bank be merged with which of the following banks to create India’s third largest lender?
      a.  Bank of Baroda
      b.  Allahabad Bank
      c.  Saraswat Bank
      d.  State Bank of India

 
22.

In the 2018 ranking compiled by World Bank and the Department of Industrial Policy and Promotion, which of the following states came first in ease of doing business?
      a.  Karnataka
      b.  Gujarat
      c.  Andhra Pradesh
      d.  Telangana

 
01.(a) 02.(c) 03.(d) 04.(c) 05.(b)
06.(d) 07.(a) 08.(b) 09.(b) 10.(c)
11.(a) 12.(d) 13.(c) 14.(b) 15.(d)
16.(a) 17.(b) 18.(d) 19.(a) 20.(c)
21.(a) 22.(c)