Home | Mind Sharpener | Globescan
 

Globescan

1.    Name the campaign that will be launched by the Central Government in India to promote development and cleanliness in rural areas.
a.   Swachh Gram Samridh Bharat
b.   Gram Samridhi Evam Swachhta
c.   Bharat Gram Swachhta Samridhi
d.   Swachh Bharat Swachh Gram
 
   
  2. Author Arun Sadhu passed away recently. He was 75. In which language did he write?
a.   Bengali
b.   Tamil
c.   Marathi
d.   Urdu
   
  3. Name the state that hosted the 57th National Open Athletics Championships 2017. Around 1200 athletes from various states and departments and public sector undertakings had taken part in the four-day meet that had started on September 25th this year.
a.   Tamil Nadu
b.   Delhi
c.   Karnakata
d.   Madhya Pradesh
   
  4. The book The Shershah of Kargil: Captain Vikram Batra had been launched in Banguluru on September 10, 2017. It is the biography of Kargil war hero Late Captain Vikram Batra, who was posthumously awarded Param veer Chakra (PVC) the highest gallantry award of India. It is an inspiring story of the young captain. Who is the author of the book?
a.   Deepak Surana
b.   Vikram Batra
c.   Neeraj Jain
d.   Sunny Rajput
 
  5. What is the name of the web portal that has been launched by the Union Government for effective implementation of National Child Labour Project?
a.   Care
b.   Pencil
c.   Corner
d.   Platform
 
  6. The first-ever India Mobile Congress 2017 had been organised by Cellular Operators Association of India (COAI) with support of the ministries like the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), Skill Development and Entrepreneurship amongst others from September 27th to 29th this year. Name the city that hosted the event.
a.   Mumbai
b.   Hyderabad
c.   New Delhi
d.   Chennai
 
  7. The World Tourism Day (WTD) is observed every year on September 27 to raise awareness among the international community of the importance of tourism and its social, cultural, political and economic value. What was the theme of the day this year?
a.   Tourism: Responding to the Challenge of Climate Change
b.   Sustainable tourism a tool for development
c.   Tourism for all promoting universal accessibility
d.   Tourism opens doors for women
 
  8. Name the newly appointed CMD of Oil and Natural Gas Corporation (ONGC).
a.   Shashi Shanker
b.   Nirmala Kaur
c.   K S Rajput
d.   Dinesh Sarraf
 
  9. Sumit Nagal, who bagged gold at the Asian Indoor and Martial Arts Games, is associated with which sports?
a.   Wrestling
b.   Chess
c.   Tennis
d.   Boxing
 
10. The World Maritime Day (WMD) is observed every year on September 29 to acknowledge the maritime industry and to highlight the importance of shipping safety, maritime security, and the marine environment. What was the theme of the day this year?
a.   Shipping: indispensable to the world
b.   Secure Shipping
c.   Connecting Ships, Ports and People
d.   Connect world with ocean
   
11. The World Rabies Day (WRD) is an international awareness campaign, which is observed every year on September 28 to raise awareness about rabies prevention and to highlight progress in defeating this horrifying disease. The day also marks the anniversary of Louis Pasteur’s death, the French chemist and microbiologist, who developed the first rabies vaccine. What is the theme of the day this year?
a.   Rabies: 100% Vaccine preventable
b.   Rabies- Educate, Vaccinate, Eliminate
c.   End Rabies Together
d.   Rabies: Zero by 30
 
12. In which state of India is Sitanadi Wildlife Sanctuary (SWS) located?
a.   Madhya Pradesh
b.   Rajasthan
c.   Chhattisgarh
d.   Himachal Pradesh
 
13. Name the bank that has launched ‘Project Nishchay’ to improve financial performance.
a.   PNB
b.   SBI
c.   ICICI
d.   IDBI Bank
 
14. Name the lady who has become the first woman chief proctor of Banaras Hindu University (BHU).
a.   Varsha Sharma
b.   Royana Singh
c.   Nidhi Singh
d.   Hema Prajapati
 
15. Name the city that hosted the 3rd edition of Women of India Organic Festival. The purpose of the 15-day festival is to promote women entrepreneurs and farmers in the organic sector. Maneka Gandhi, the Union Minister of Women and Child Development (WCD) had inaugurated the festival. The theme of the festival had been, Good for Women, Good for India, Good for You.
a.   Mumbai
b.   Kolkata
c.   Chennai
d.   New Delhi
 
16. The International Day of Older Persons is observed every year to raise awareness about issues affecting the elderly, such as senescence and elder abuse. The 2017 theme “Stepping into the Future: Tapping the Talents, Contributions and Participation of Older Persons in Society” will explore effective means of promoting and strengthening the participation of older persons in various aspects of social, cultural, economic and civic and political life. On what date is the day observed?
a.   October 1
b.   October 2
c.   October 3
d.   October 4
 
17. Name the Union Minister who has launched nationwide Free Eye Check-up Campaign.
a.   Suresh Prabhu
b.   Sushma Swaraj
c.   Nitin Gatkari
d.   Arun Jaitley
 
18. Name the city that hosted the National Hard Court Tennis Championship.
a.   New Delhi
b.   Kolkata
c.   Mumbai
d.   Chennai
 
19. The Port of Benghazi has officially reopened for the first time in three years on September 30, 2017. After long-time dictator Muammar Kadhafi was ousted and killed in the 2011 revolution, the country descended into political and military chaos. Commercial operations at the port had ended in 2014 when armed movements, including the Islamic State terror group, occupied the North African country’s second city. In a bid to boost business at the facility, port officials announced a temporary customs exemption for all imports through Benghazi. Name the African country in which the port is situated.
a.   Egypt
b.   Sudan
c.   Libya
d.   Tunisia
 
20.

President Ram Nath Kovind has appointed a Commission to examine the sub-categorisation of OBCs. Who will be the chairperson of the commission?
a.   N K Rathore
b.   M S Jha
c.   JK Bajaj
d.   G Rohini

   
21.   The 2017 World Habitat Day (WHD) had been observed on October 2 this year to bring attention to UN-Habitat’s mandate to promote sustainable development policies that ensure adequate shelter for all. The purpose of day is to reflect on the state of our towns and cities, and on the basic right of all to adequate shelter. What was the theme of the day this year?
a.   Housing public spaces for all
b.   Housing Policies: Affordable Homes
c.   Housing at the Centre
d.   Housing & Climate Change Policies
 
22. Name the state government that has launched a state-wide campaign against child marriage and dowry on the occasion of Mahatma Gandhi’s birth anniversary.
a.   Uttar Pradesh
b.   Gujarat
c.   Bihar
d.   Haryana
 
23. ...................................., .......................................... and .................................... have won the Nobel Prize in Chemistry 2017. Choose the correct option.
a.   Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart and Ben Feringa
b.   Tomas Lindahl, Paul L. Modrich and Richard Henderson
c.   Brian K. Kobilka, Robert J. Lefkowitz and Ben Feringa
d.   Jacques Dubochet, Joachim Frank and Richard Henderson
 
24. For the first time, India and which neighbouring state will conduct joint tiger census using a globally-recognised method?
a.   Sri Lanka
b.   Bangladesh
c.   Nepal
d.   Myanmar
 
25. The 3-day international exhibition – ‘World Dental Show 2017’ had been organised on October 6, 2017, to showcase the evolving global technologies and techniques in dentistry. In which city of India was it held?
a.   New Delhi
b.   Bengaluru
c.   Mumbai
d.   Kolkata
 
26. Name the city that will host the first-ever conference of Partner NGOs.
a.   Chennai
b.   New Delhi
c.   Kochi
d.   Mumbai
 
27. The 2017 Nobel Peace Prize has been awarded to International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). Where is ICAN headquartered?
a.   London
b.   New York
c.   Warsaw
d.   Geneva

 


Answers

01.(b) 02.(c) 03.(a) 04.(a) 05.(b)
06.(c) 07.(b) 08.(a) 09.(c) 10.(c)
11.(d) 12.(c) 13.(d) 14.(b) 15.(d)
16.(a) 17.(c) 18.(a) 19.(c) 20.(d)
21.(a) 22.(a) 23.(a) 24.(b) 25.(d)
26.(b) 27.(d)