Home | Mind Sharpener | Globescan
 

Globescan

1.   

Which Indian sportsperson has won the 2018 Asian Billiards Championships, retaining his title of Indian, Asian and World Champion in billiards for 2017-18?

     a.  Pankaj Advani
     b.  Manan Chandra
     c.  Geet Sethi
     d.  Chitra Magimairaj


 
   
  2.

Noted Telugu poet-composer, musicologist and artist Balantrapu Rajanikantha Rao recently passed away at the age of 98. He wrote and composed the first ever Telugu song (Mroyimpu Jayabheri) to be broadcast in Independent India after midnight on August 14, 1947, following the famous speech of Jawaharlal Nehru, India’s first Prime Minister. Which of the following states did Rao belong to?
     a.  Maharashtra
     b.  Kerala
     c.  Andhra Pradesh
     d.  Haryana

   
  3.

Krem Puri is a sandstone cave discovered back in 2016; the cave system contains fossils of dinosaurs dating back around 70 million years. Recently, Krem Puri was measured and ascertained to be the world’s longest sandstone cave, with a length of over 24 km. In which country is the cave located?
     a.  Indonesia
     b.  Phillipines
     c.  Egypt
     d.  India

   
  4.

The first official World Creativity and Innovation Day (WCID) was recently celebrated. Instituted by the United Nations, the WCID is to encourage people to use their inherent creativity to solve problems. Which of the following dates is the official WCID?
     a.  April 20
     b.  April 21
     c.  April 22
     d.  April 23

 
  5.

Down Syndrome is a chromosomal condition associated with intellectual and learning disabilities. The 2018 National Conference on Down Syndrome was recently organised by the National Trust under this ministry in New Delhi, with a book entitled Twilights Children based on the lives of person suffering from Down Syndrome being released on the occasion. Which ministry?
     a.  Ministry of Rural Development
     b.  Ministry of Home Affairs
     c. Ministry of Health and Family Welfare
     d.  Ministry of Social Justice and Empowerment

 
  6.

Which country is hosting the meeting of the Council of foreign ministers of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO), into which Indian and Pakistan were recently admitted?
     a.  Russia
     b.  China
     c.  Japan
     d.  South Korea

 
  7.

Who among the following was recently sworn in as the new president of Peru?
     a.  Martin Vizcarra
     b.  Fernando Zavala
     c.  Marisol Espinoza
     d.  Mercedes Araoz

 
  8.

Tim Bergling, better known as the DJ Avicii, one of the world’s most famous EDM composers, passed away recently in Oman. Which country did he belong to?
     a.  Netherlands
     b.  Sweden
     c.  Britain
     d.  Norway

 
  9.

The Indian Space Research Organisation (ISRO) has signed a technology transfer agreement with a public sector company for the production of space grade lithium ion cells. Apart from its use as a power source for satellites and launch vehicles, the Li-ion cell can also be put to other energy uses. Name the public sector company.
     a.  DRDO
     b.  SAIL
     c.  BARC
     d.  BHEL

 
10.

 Previously known as Narayanpur Dam, the Basava Sagar dam is constructed across the Krishna River in which of the following states?
     a.  Maharashtra
     b.  Karnataka
     c.  Telangana
     d.  Andhra Pradesh

   
11.

According to data released by the Ministry of Social Justice and Empowerment, this state has the most number of beggars among all Indian states, with the total number of beggars crossing 81,000. (Interestingly, Lakshadweep, a union territory, has only 2 beggars.) Name the state.
     a.  West Bengal
     b.  Uttar Pradesh
     c.  Andhra Pradesh      d.  Bihar

 
12.

The 2018 Global Malaria Summit was held recently in London to make significant commitments to eradicating malaria, even as efforts for the same have stalled. The summit featured collective commitments worth over $4.1 billion dollars from governments, private sector, philanthropists and international organisations. Which of the following countries was absent from the summit since the country has not made a commitment at the summit?
     a.  Rwanda
     b.  Democratic Republic of Congo
     c.  Nigeria
     d.  India

 
13.

Nabi Tajima, the world’s oldest person, passed away recently in Kikai, Japan. She reportedly has over 160 descendants, including great-great-great grandchildren, and had become the oldest person after the death of Jamaican Violet Brown at the age of 117. How old was Tajima when she passed away?
     a.  115
     b.  116
     c.  117
     d.  118

 
14.

Which of the following districts became the first Indian district to have fully solar powered health centres, resulting in an expected reduction of electricity bills by 40%?
     a.  North 24 Parganas
     b.  Surat
     c.  Wardha
     d.  Warangal

 
15.

Which of the following countries has officially changed its name to ‘Kingdom of eSwatini’, to mark 50 years of independence from British rule?
     a.  Swaziland
     b.  Tanzania
     c.  Eritrea
     d.  Niger

 
16.

Earth Hour is observed every year on March 24, 2018, where peoples across the world are urged to turn off non-essential electric lights for one hour from 08:30 pm to 09:30 pm. At the 12th edition of the Earth Hour in 2018, what was the campaign launched by WWF India?
     a.  Darkness Brings Light
     b.  Give Back To Earth
     c.  Save Electricity, Save Earth
     d.  Give Up To Give Back

 
17.

The Airports Authority of India has signed an agreement with this state government under its CSR initiative for sustainable development of human settlements in Kamrup. Under this initiative, the AAI will provide funding to the tune of `4.58 crore. Name the state.
     a.  Mizoram
     b.  Assam
     c.  Odisha
     d.  Jharkhand

 
18.

The global Football For Friendship (F4F) is a social programme supported by Gazprom and FIFA, and is aimed at developing youth football, as well as promoting tolerance, open-mindedness and respect for different cultures between children from across the globe. Surya Varikuti and Rudresh Gaudnour have been chosen as India’s representatives. In which country was the 2018 F4F held?
     a.  Russia
     b.  Spain
     c.  Germany
     d.  Brazil

 
19.

Who among the following has become the first Bollywood filmmaker to be featured in the Madame Tussauds collection?
     a.  Vishal Bhardwaj
     b.  Rohit Shetty
     c.  Sanjay Leela Bhansali
     d.  Karan Johar

 
20.

Which of the following states has been awarded the Most Film Friendly State award for 2017 at the 65th National Film Awards, for creating a well-structured website, film-friendly infrastructure, offering incentives, maintaining databases, undertaking marketing and promotional initiatives?
     a.  Maharashtra
     b.  Uttarakhand
     c.  Madhya Pradesh
     d.  Tamil Nadu

   
21.  

The Supreme Court recently appointed Justice Jawad Rahim as the acting chairperson of which of the following?
     a.  Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)
     b.  Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI)
     c.  Central Administrative Tribunal (CAT)
     d.  National Green Tribunal (NGT)

 
22.

In order to ease the cash crunch being faced in various parts of the country in the month of April 2018, this nationalised bank has allowed depositors to withdraw cash from its point of sale (PoS) devices. Name the bank.
     a. Punjab National Bank
     b.  State Bank of India
     c.  Saraswat Bank
     d.  Bank of Baroda

 
23.

Which of the following countries will be hosting the 2018 Global IT Challenge for Youth with Disabilities, which is expected to be attended by around 300 people, including a total of 120 youths with disabilities from 24 Asia-Pacific countries?
     a.  South Korea
     b.  China
     c.  India
     d.  Philippines

 
24.

Who among the following was conferred the All India Management Association’s annual award in 2018 for their lifetime contribution to media?
     a.  Indu Jain
     b.  Shashi Tharoor
     c.  Vikram Chandra
     d.  Prannoy Roy

 
01.(a) 02.(c) 03.(d) 04.(b) 05.(d)
06.(b) 07.(a) 08.(b) 09.(d) 10.(b)
11.(a) 12.(d) 13.(c) 14.(b) 15.(a)
16.(d) 17.(b) 18.(a) 19.(d) 20.(c)
21.(d) 22.(b) 23.(c) 24.(a)