Home | Mind Sharpener | Globescan



Ritu Phogat has clinched silver at the under-23 Senior World Wrestling Championship-2017 in Poland. In which category did she clinch it?
a.   48 kg
b.   50 kg
c.   52 kg
d.   54 kg


The 2017 Constitution Day (or Samvidhan Divas) is celebrated every year in India to commemorate the adoption of Constitution of India. On this day in 1949, the Constituent Assembly of India adopted the Constitution of India, and it came into effect on 26 January 1950. Which date is it?
      a.   November 24
      b.   November 25
      c.   November 26
      d.   November 27


The International Day for the Elimination of Violence against Women (IDEVAW) is observed every year on November 25 is to raise public awareness on issues of violence against women and girls, including how men and boys can play a more active role in eliminating this violence. What was the theme of the day this year?
      a.   Orange the World – raise funds to end violence             against women
      b.   Leave no one behind – End  violence against women and            girls
      c.   Leave no one behind – Raise funds to end violence against women
      d.   Orange your Neighbourhood              – To end violence against women


India will provide financial assistance to Afghanistan for the refurbishment of 350 buses to help in strengthening the public transport system of capital Kabul. The assistance would be used to procure spare parts for the Milli Bus (government bus services) for refurbishment of 350 previously supplied buses under Indian assistance. The 350 buses are expected to be operational by end of 2018. What is the amount of the assistance?
      a.   $3.01 million
      b.   $2.87 million
      c.   $4.25 million
      d.   $3.97 million


India and this country have recently signed anti-terror pact to help each other in combating terrorism. The agreement between the two countries for cooperation in tackling all forms of terrorism was signed by Home Minister Rajnath Singh and the interior minister of this country. Which country are we talking about?
      a.   UK
      b.   United States
      c.   Japan
      d.   Russia


Name the person who has been appointed as the first-ever female UK Ambassador to United Nations (UN). She had previously served as Deputy Permanent Representative to the UN in New York, and more recently as the Permanent Representative to the UN in Geneva. Name her.
      a.   Cicely Mayhew
      b.   Karen Pierce
      c.   Anne Warburton
      d.   Sally Axworthy


Which Indian monument has officially been declared the most visited place of the world by World Book of Records (WBR)?
      a.   Red Fort
      b.   Taj Mahal
      c.   India Gate
      d.   Golden Temple


Name the union minister who has launched an intensive programme to train Elected Women Representatives (EWRs) of Panchayati Raj Institutions.
      a.   Ram Vilas Paswan
      b.   Maneka Gandhi
      c.   Narendra Singh Tomar
      d.   Alphons Kannanthanam


The Indian Space Research Organisation (ISRO) will launch India’s first mission to the Sun from Sriharikota in Andhra Pradesh on the PSLV- XL launch vehicle in 2019. Which of the following will be India’s first solar mission to take off in 2019?
      a.   Aditya-LL mission
      b.   Aditya-L1 mission
      c.   Aditya-XL mission
      d.   Aditya-X1 mission


Name the player who has won the women’s singles title at the Hong Kong Super Series badminton tournament 2017.
      a.   P V Sindhu
      b.   Tai Tzu Ying
      c.   S Takahashi
      d.   Sania Nehwal


The Indian Council of Medical Research (ICMR) is the apex body in India for the formulation, coordination and promotion of biomedical research. It is funded by the Government of India through the Department of Health Research, Ministry of Health and Family Welfare. Who is the Director General of ICMR?
      a.   Anil Madhav Dave
      b.   R. Pankaja Reddy
      c.   Soumya Swaminathan
      d.   Trilochan Mohapatra


Name the person who has been appointed as the new Chairman and Managing Director (CMD) of Air India.
      a.   Rajiv Bansal
      b.   Ashwani Lohani
      c.   Pradeep Singh Kharola
      d.   Rituraj Singh


The India Hypertension Management Initiative (IHMI) has been launched in New Delhi on November 28, 2017. The purpose of IHMI is to reduce disability and death related to Cardio-Vascular Disease (CVD), the leading cause of death in India. The initiative seeks to improve control of high blood pressure (hypertension), cut salt consumption and eliminate artificial trans-fats regarded as leading risk factors for CVD. Which union ministry has launched IHMI?
      a.   Ministry of Rural Development
      b.   Ministry of Women and Child              Development
      c.   Ministry of Human Resource               Development
      d.   Ministry of Health and Family Welfare


Indian men’s national Kabaddi team has won the gold medal at the 2017 Asian Kabaddi Championships after defeating Pakistan in the final by 36-22 in Gorgan, Iran on November 26, 2017. Beside this, Indian women’s national team has also won gold medal at the Asian Kabaddi Champions 2017 by defeating South Korea in the final by 42-20. Under whose captaincy did this win come?
      a.   Deepak Nivas Hooda
      b.   Vishal Bharadwaj
      c.   Ajay Thakur
      d.   Rahul Chaudhari


The 2-day Korea Tourism festival 2017 was held on November 25 to showcase famous South Korean tourist destinations, delicacies, art, culture and the country’s heritage. The festival displayed food counters (managed by Korea Agro Fisheries and Food Trade Cooperation) to give a taste of the local Korean flavours to serve Indian taste buds besides featuring experiential attractions like face mask painting, Hangeul calligraphy and video gallery exhibiting Korean history & cultural assets. The fest was inaugurated by Korea Tourism Organisation (KTO) Executive Vice President Min Hong Min along with Suman Billa, the Joint Secretary in the Ministry of Tourism. Which state of India hosted this festival?
      a.   Karnataka
      b.   Haryana
      c.   Maharashtra
      d.   Odisha


Name the Indian bank that has launched digital Supply Chain Finance solution.
      a.   Bank of Baroda
      b.   Bank of India
      c.   Punjab National Bank
      d.   Dena Bank


Name the film that has won the Golden Peacock award for the Best Film at the International Film Festival of India (IFFI-2017).
      a.   120 Beats Per Minute
      b.   Take Off
      c.   Angels Wear White
      d.   Dark Skull


President Ram Nath Kovind had inaugurated the 18th Hornbill festival 2017 and the 54th Statehood Day celebrations on December 1, 2017. The festival is named after the large and colourful Indian hornbill. In which state of India did the festival take place?
      a.   Manipur
      b.   Nagaland
      c.   Tripura
      d.   Assam


The World AIDS Day (WAD) is observed every year all over the world on December 1 to raise the public awareness about Acquired Immuno Deficiency Syndrome (AIDS). It is a pandemic disease caused due to the infection of Human Immunodeficiency Virus (HIV). What was the theme of the day this year?
      a.   Getting to Zero: Zero new HIV infections
      b.   Leave no one behind
      c.   Universal Access and Human               Rights
      d.   Right to health


In which state or Union Territory of India is Amchang Wildlife Sanctuary (AWS) located?
      a.   Puducherry
      b.   Karnataka
      c.   Punjab
      d.   Assam


Name the actress who has won the Best Actor Female Award at the 48th International Film Festival of India (IFFI-2017).
      a.   Sumitra Bhave
      b.   Ruchi Narain
      c.   Gautami Tadimalla
      d.   Parvathy Thiruvoth  Kottuvatta


Who was the chief guest of the Shared Value Summit (SVS-2017) in New Delhi?
      a.   Suresh Prabhu
      b.   Narendra Modi
      c.   Smriti Irani
      d.   Rajnath Singh


The Indian Navy Day (IND) is observed every year to remember the courage and determination that Indian Navy had shown during the 1971 war. During the India-Pakistan war of 1971, the Indian Navy had played a significant role in the bombing of the Karachi harbour and sank Pakistan Naval Ship PNS Ghazi. The Navy Day celebrations not only display the nation’s technological progress but also the maritime achievements of India. When is the day observed?
      a.   December 2nd
      b.   December 3rd
      c.   December 4th
      d.   December 5th


Name the city that hosted the World Telugu Conference.
      a.   Hyderabad
      b.   Secunderabad
      c.   Vishakapatnam
      d.   Kochi


The Rollapadu Wildlife Sanctuary (RWS) is spread over an area of 6.14 square kilometers. It is home to a varied set of faunal and avifaunal species such as foxes, jackals, bonnet macaques, jungle cats, sloth bears and black bucks. It also houses 132 bird species with the Alganur reservoir near the sanctuary frequented annually by migratory species. Where is this sanctuary located?
a.   West Bengal
b.   Andhra Pradesh
c.   Tamil Nadu
d.   Kerala


01.(a) 02.(c) 03.(b) 04.(b) 05.(d)
06.(b) 07.(d) 08.(b) 09.(d) 10.(b)
11.(c) 12.(c) 13.(d) 14.(c) 15.(b)
16.(a) 17.(a) 18.(b) 19.(d) 20.(d)
21.(d) 22.(a) 23.(c) 24.(a) 25.(b)