Home | Mind Sharpener | Globescan
 

Globescan

1.    This state government has recently launched the “Smart Water Distribution Monitoring” web interface through which people can check the status of drinking water in the water tanks in their locality. Which state government has launched this web interface?
a.   Karnataka
b.   Andhra Pradesh
c.   Tamil Nadu
d.   Kerala
 
   
  2. Name the famous personality, who has been honoured with the 2016 International Maritime Organisation (IMO) Award.
a.   Radhika Menon
b.   William S. Benson
c.   Rainer Brinkmann
d.   Wu Shengli
   
  3. The 13th edition of World Robot Olympiad (WRO) recently got over. The theme of the competition was “Rap the Scrap”, where students showcased solutions to reduce, manage and recycle waste using robotics technology. Over 2,000 participants from 55 countries took part in the international championship. Name the country that hosted it.
a.   Sri Lanka
b.   China
c.   India
d.   Japan
   
  4. This 1983-batch Haryana cadre IAS officer, has been appointed as the new Chairman of National Highways Authority of India (NHAI). He succeeded Raghav Chandra, who has been shifted to National Commission for Scheduled Tribes as secretary. Name him.
a.   K K Sahoo
b.   Raghav Chandra
c.   Danish Kapoor
d.   Yudhvir Singh Malik
 
  5. Name the committee, which was constituted by Union Government on Yoga Education in universities.
a.   Suresh Lal Barnawal committee
b.   M M Lal committee
c.   H R Nagendra committee
d.   Dwarakanath Bhavan committee
 
  6. The Wangala harvest festival is an annual post-harvest festival, usually held in the month of November. The festival marks the end of the agricultural year. It is an act of thanksgiving to the sun god of fertility “Misi-A-Gilpa-Saljong-Galapa”.  During the festival, men play the drums and women perform the Wangala Dance. Name the tribe that celebrates this festival.
a.   Khasi Tribe
b.   Garo Tribe
c.   Deori Tribe
d.   Nyishi Tribe
 
  7. Who is the author of the book, Midnight’s Furies: The Deadly Legacy of India’s Partition?
a.   Khushwant Singh
b.   VS Naipaul
c.   Milan Vaishnav
d.   Nisid Hajari
 
  8. With which sport would you associate Harjeet Singh?
a.   Swimming
b.   Football
c.   Hockey
d.   Boxing
 
  9. The National Milk Day (NMD) is celebrated every year to mark the birth anniversary of Dr. Verghese Kurien, the father of India’s White Revolution. The 2016 campaign used a cow as the visual element to highlight the works of Dr.  Kurien. What is the date on which India celebrated its National Milk Day?
a.   November 26
b.   November 29
c.   December 9
d.   December 29
 
10. Which city of India had organised the country’s first underwater festival? The purpose of the festival was to promote awareness about the state of marine life and encourage people to conserve it.
a.   Mumbai
b.   Chennai
c.   Pune
d.   Kochi
   
11. Who has been appointed the new Chief of Army Staff (COAS) of Pakistan?
a.   Qamar Javed Bajwa
b.   Zubair Hayat
c.   Raheel Sharif
d.   Ishfaq Nadeem Ahmed
 
12. Name the state in India that hosted the second edition of Judima Festival.
a.   Arunachal Festival
b.   Assam
c.   Andhra Pradesh
d.   Meghalaya
 
13. Akodara is India’s first digital and cashless village. This village was adopted by the ICICI Foundation in 2015 and developed as a digitised village. In it, all transactions are carried out without cash, changing hands through sms, net-banking or debit cards. Name the state in India where Akodara is situated.
a.   Tamil Nadu
b.   West Bengal
c.   Gujarat
d.   Kerala
 
14. Name the country that hosted the 50th anniversary of the United Nations Commission on International Trade Law (UNCITRAL).
a.   India
b.   France
c.   United States of America
d.   Germany
 
15. Name the film that won the Golden Peacock Award at the 2016 International Film Festival of India (IFFI).
a.   Cold of Kalandar
b.   Rauf
c.   The Throne
d.   Daughter
 
16. Name the Indian snooker player, who won bronze at the IBSF World Snooker Championship 2016.
a.   Geet Sethi
b.   Manan Chandra
c.   Aditya Mehta
d.   Pankaj Advani
 
17. This short film by the Toonz Media Group, has won an award at the prestigious UNESCO Salon Youth Video Competition 2016. The film is about a child who receives a magical piano for his birthday. Using the magic of music,
the kid goes on to clean the whole planet and then the whole universe, making it a cleaner and happier place to live. This unique story was written by Mayul Verma, an upper primary student from Agra, Uttar Pradesh. Name the film.
a.   Ambani the investor
b.   Ahlaya
c.   Magical Piano
d.   3 Shades
 
18. India’s first and Asia’s longest cycle highway has been opened recently. The cycle highway is 207-km-long, 7-feet-wide and is separated by a divider from main highway which ensures the safety of cyclists. Name the state of India where it was opened.
a.   Uttar Pradesh
b.   Maharashtra
c.   Himachal Pradesh
d.   Haryana
 
19. Who is the author of the book Migrants, Refugees and the Stateless in South Asia?
a.   Shahshi Tharoor
b.   Partha Ghosh
c.   Pratap Bhanu Mehta
d.   Sunil Khilnani
 
20. The 7th World Ayurveda Congress (WAC) had been organised in December. The mega event had been organised by the World Ayurveda Foundation. Name the country which hosted the event.
a.   Nepal
b.   Germany
c.   India
d.   Nepal
   
21.   What is India’s GDP growth forecast for FY 17, as per a Morgan Stanley report?
a.   7.3%
b.   7.4%
c.   7.5%
d.   7.6%
 
22. This eminent author has been honoured with the Lifetime Achievement Award at the 14th edition of Raymond Crossword Book Award on November 29, 2016 in Mumbai, Maharashtra. Name him.
a.   Amitav Ghosh
b.   Jhumpa Lahiri
c.   VS Naipaul
d.   Ruskin Bond
 
23. Who won the 2016 Formula 1 Abu Dhabi Grand Prix?
a.   Lewis Hamilton
b.   Sebastian Vettel
c.   Max Verstappen
d.   Nico Rosberg
 
24. What is India’s rank in the 2016 Enabling Trade Index (ETI) of World Economic Forum (WEF)? The index assesses the extent to which economies have in place the factors facilitating the free flow of goods over borders and to their destinations. It takes into consideration various factors, including domestic and foreign market access, border administration, transport and digital infrastructure and operating environment.
a.   100
b.   101
c.   102
d.   103
 
25. She had been the first woman chief of the Central Board of Excise and Customs (CBEC) and was posted in Jodhpur as administrative member of the Central Administrative Tribunal (CAT). Now she has become the first woman President of the All India Tennis Association (AITA). Name her.
a.   Aneil Mahajan
b.   Hironmoy Chatterjee
c.   Praveen Mahajan
d.   Chintan Parikh
 
26. Which day in India is celebrated as the Raising Day of Border Security Force (BSF)?
a.   December 1
b.   December 2
c.   December 3
d.   December 4
 
27. Where is the Indian Council of Medical Research (ICMR) headquartered?
a.   New Delhi
b.   Kolkata
c.   Mumbai
d.   Chennai
 
28. Tripitak Sutrapath Mahotasava had been held in India. In this 10-day event, three thousand monks of various Buddhist countries had participated. In which state of India was this event organised?
a.   Odisha
b.   Bihar
c.   Uttar Pradesh
d.   Uttarakhand
 
29. Makkal Pavalar Inkulab, the legendary poet and activist, passed away recently. In which language did he write?
a.   Tamil
b.   Malayalam
c.   Telugu
d.   Kannada
 
30. William Trevor, who died recently at the age of 88, was a popular author of which country?
a.   Germany
b.   France
c.   Ireland
d.   Scotland
   


Answers

01.(b) 02.(a) 03.(c) 04.(d) 05.(c)
06.(b) 07.(d) 08.(c) 09.(a) 10.(c)
11.(a) 12.(b) 13.(c) 14.(a) 15.(d)
16.(d) 17.(c) 18.(a) 19.(b) 20.(c)
21.(a) 22.(d) 23.(a) 24.(c) 25.(c)
26.(a) 27.(a) 28.(b) 29.(a) 30.(c)