Home | Mind Sharpener | Globescan
 

Globescan

1.    In a report entitled “2018 World Economic League Table”, India is set to overtake France and the UK to become the world’s fifth-largest economy. The report was created by a Britain-based agency. Name the agency.
a.  World Bank
b.  World Economic Forum
c.  Centre for Economic and Business Research
d.  International Monetary Fund
 
   
  2. Who has been appointed the new Chief Election Commissioner?
a.  Sunil Arora
b.  O.P. Rawat
c.  Ashok Lavas
d.  A.K. Joti
   
  3. The Indian Institute of Spices Research (IISR) heads agricultural research related to spices in India. The institute is a subsidiary of the Indian Council of Agricultural Research. In which state is it located?
a.  Kerala
b.  Karnataka
c.  Orissa
d.  Karnataka
   
  4. The United Nations Security Council (UNSC) is responsible for maintaining peace and security internationally, with 15 members, five of whom hold permanent membership. Recently, six countries joined the UNSC as non-permanent members. Which of the following is one of the six?
a.  Russia
b.  Kuwait
c.  Japan
d.  Ukraine
 
  5. The Raisina Dialogue event is organised by the Observer Research Foundation and the External Affairs Ministry. Its third edition was held in January 2018, and its theme was “Managing Disruptive Transitions: Ideas, Institutions and Idioms”. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu inaugurated the event, with over 500 delegates from 90 countries participating in the event. In which country is the event hosted?
a.  Israel
b.  Egypt
c.  India
d.  Britain
 
  6. Noted Urdu poet Anwar Jalalpuri passed away at the age of 71. He was known to have translated the Bhagvad Gita into Urdu, and received his state’s Yash Bharti award. Which state did he belong to?
a.  Kerala
b.  Haryana
c.  Maharashtra
d.  Uttar Pradesh
 
  7. George Weah was recently elected as the new president of Liberia, defeating nearest competitor Vice President Joseph Boakai with 61.5% of the vote. The former sportsman, is the only African to have won both World Player of the Year and the prestigious Ballon D’Or for Europe’s best player. Which sport was he associated with?
a.  Cricket
b.  Football
c.  Sprinting
d.  Long jump
 
  8. The ‘Bird Language’ is an endangered language that was recently included in UNESCO’s list of Intangible Cultural Heritage. The language is characterised by unusual and very efficient whistle phonetics. This form of communication dates back over 500 years to the Ottoman Empire, but has suffered a decline due to technological advances. Which country does this language belong to?
a.  Turkey
b.  Nigeria
c.  Botswana
d.  Uruguay
 
  9. The ‘Bird Language’ is an endangered language that was recently included in UNESCO’s list of Intangible Cultural Heritage. The language is characterised by unusual and very efficient whistle phonetics. This form of communication dates back over 500 years to the Ottoman Empire, but has suffered a decline due to technological advances. Which country does this language belong to?
a.  Turkey
b.  Nigeria
c.  Botswana
d.  Uruguay
 
10. The world’s largest amphibious aircraft is the 36.8 m-long AG600, with a 38.8-meter wingspan and 4 turboprop engines. It is around the size of a Boeing 737 and can carry 50 people. The aircraft has can be used for military purposes, but will also be used for rescue operations. Which country developed the aircraft?
a.  Germany
b.  Japan
c.  US
d.  China
   
11. This Indian author was recently felicitated in Colombo by the Writers and Publishers of Sri Lanka for his contribution to children’s literature. He is an award-winning writer with 32 books to his credit, and his writings have been translated into 14 Indian and 13 foreign languages. Name the author.
a.  Ramendra Kumar
b.  Amish Tripathi
c.  Samit Basu
d.  Jhumpa Lahiri
 
12. The Australia Group export control regime is an informal forum whose agenda is to ensure that exports don’t contribute to the development of chemical or biological weapons. Which of the following countries joined the group in January 2018?
a.  Singapore
b.  Netherlands
c.  India
d.  Japan
 
13. The Indian Institute of Corporate Affairs (IICA) recently signed a memorandum of understanding with a payments bank to provide training on payment banking. Its employees will be trained on issues pertaining to payment banking. Name the payments bank.
a.  Paytm Payments Bank
b.  India Post Payments Bank
c.  Airtel Payments Bank
d.  Vodafone m-Pesa
 
14. This actor is the first African-American to win a Golden Globe for best actor in a drama television series for his role as Randall Pearson on NBC’s breakout hit “This Is Us”. Name the actor.
a.  Sterling K Brown
b.  Idris Elba
c.  Mike Colter
d.  Anthony Mackie
 
15. Five time BJP MLA Jairam Thakur was recently sworn in as the Chief Minister of which of the following states?
a.  Uttarakhand
b.  Manipur
c.  Gujarat
d.  Himachal Pradesh
 
16. India recently signed agreements with which of the following countries for the return of immigrants who are living illegally in that country?
a.  US
b.  UK
c.  Saudi Arabia
d.  Singapore
 
17. A World War II Memorial Museum was recently inaugurated by this country in January 2018. The memorial contains remnants of the soldiers, as well as traditional items of the local Tangsa community, and is built on a cemetery site. Name the country.
a.  India
b.  China
c.  Japan
d.  Italy
 
18. Elina Svitolina recently won the 2018 women’s singles Brisbane International tournament in Australia. Which country does she belong to?
a.  Belarus
b.  Russia
c.  Ukraine
d.  Netherlands
 
19. Which of the following cryptocurrencies recently overtook Etherium’s Ether for the first time as the second largest cryptocurrency in terms of market cap?
a.  Dogecoin
b.  Bitcoin
c.  Litecoin
d.  Ripple
 
20. This suburban railway station recently entered the Limca Book of Records in 2018 for being run by an all-women staff, comprising personnel from across departments, including commercials and the RPF. The station is expected to further the cause of adding women to the Indian workforce. Name the station.
a.  Egmore Railway Station, Tamil Nadu
b.  Matunga Railway Station, Maharashtra
c.  Purulia Railway Station, West         Bengal
d.  Srirampur Assan Railway Station, Assam
   
21.   Which of the following sports brands was the fastest growing brand on social media in 2017?
a.  Formula One
b.  Adidas
c.  Puma
d.  Champions League
 
22. Which of the following cities will host the annual meeting of the World Economic Forum in 2018?
a.  New Delhi, India
b.  New York, USA
c.  Davos, Switzerland
d.  Tokyo, Japan
 
23. In which country did the world’s largest ice festival recently start?
a.  Norway
b.  Greenland
c.  China
d.  UAE
 
24. This country recently banned the teaching of the English language in primary schools. The reason given is the curb the invasion of western cultures. Name the country.
a.  Syria
b.  Iran
c.  Bolivia
d.  Kazakhstan
 
25. World Hindi Day is observed every year to mark the first anniversary of the World Hindi Conference, held in 1975. On which day is it observed?
a.  3rd November
b.  26th January
c.  18th May
d.  10th January
 
26. Which of the following states has become the second after Sikkim to be declared Open Defecation Free?
a.  Arunachal Pradesh
b.  Nagaland
c.  Mizoram
d.  Manipur
 
27. The world’s largest human genome research project was recently launched to document the genetic makeup of one lakh people and help generate precision medicines. The project will collect the genetic data of an ethnic majority from all over the country and 9 other ethnic minority groups with a population of more than 5 million. Which country has launched this project?
a.  US
b.  Japan
c.  China
d.  Germany
 
28. By a new law that came into force from January 1, 2018, men and women in this country will be given equal pay. Companies and government agencies that employ more than 25 people will have to follow strict equal pay policies, and face a fine in case of non-adherence. This is the first country in the world to enforce equal pay for women and men. Name the country.
a.  Sweden
b.  Iceland
c.  Netherlands
d.  Rwanda
01.(c) 02.(a) 03.(c) 04.(b) 05.(b)
06.(d) 07.(b) 08.(c) 09.(a) 10.(b)
11.(c) 12.(d) 13.(b) 14.(c) 15.(d)
16.(b) 17.(d) 18.(a) 19.(c) 20.(c)
21.(b) 22.(d) 23.(b) 24.(a) 25.(d)
26.(c) 27.(a) 28.(b) 29.(a) 30.(a)
31.(b) 32.(c) 33.(b) 34.(d)