Home | Mind Sharpener | Globescan
 

Globescan

1.    What are the names of the Indian origin couple who have won the 2017 IHV Lifetime Achievement Award for AIDS research?
a.   Shikha Chawla and Nitin Chawla
b.   Saba Karim and Anna Karim
c.   Naren Prabhu and Kirti Singh
d.   Salim Abdool Karim and Quarraisha Abdool Karim
 
   
  2. The 2017 Vigilance Awareness Week (VAW) was observed by the Central Vigilance
a.   Vision to promote Corruption Free India
b.   My Vision-Corruption Free India
c.   Preventive Vigilance as a tool of Good Governance
d.   Public participation to promote integrity
   
  3. What is India's passport position in the Global Passport Power Rank 2017, as per global financial advisory firm Arton Capital?
a.   75th
b.   76th
c.   77th
d.   78th
   
  4. Recently, a famous singer of Seniya and Banaras Gharana passed away at the age of 88. What is her name?
a.   Girija Devi
b.   Begum Akhtar
c.   Kishori Amonkar
d.   Vasundhara Komkali
 
  5. Name the country that hosted the 2017 global conference on consumer protection on October 26?
a.   China
b.   South Korea
c.   Bangladesh
d.   India
 
  6. India has signed a loan agreement with Asian Development Bank (ADB) to support coastal protection in Karnataka. How much was the loan amount?
a.   $75.5 million
b.   $65.5 million
c.   $55.5 million
d.   $75.5 million
 
  7. Name the country that has become the first in the world to leave International Criminal Court (ICC).
a.   Botswana
b.   South Africa
c.   Burundi
d.   Gambia
 
  8. Name country that will be hosting 2018 Asian Cricket Council Emerging Nations Cup in April next year.
a.   Sri Lanka
b.   Nepal
c.   Pakistan
d.   India
 
  9. Name the Bollywood personality who has been bestowed with the 2017 PHDCCI Lifetime Achievement Award for her contribution in the world of cinema.
a.   Dilip Kumar
b.   Amitabh Bachchan
c.   Dharmendra
d.   Sharmila Tagore
 
10. The Akan Mashu National Park (AMNP) covers an area of 90,481 hectares and is famous for its crystal clear lakes, its hot springs and its large marimo. Name the country in the world where this national park is situated.
a.   Japan
b.   South Africa
c.   Australia
d.   South Korea
   
11. Name the country that won the Miss World contest in 2017.
a.   Venezuela
b.   China
c.   India
d.   United States of America
 
12. Name the noted personality, who has been selected for Kerala's top literary award "Ezhuthachan Puraskaram-2017".
a.   Puthussery Ramachandran
b.   Vishnu Narayanan Namboothiri
c.   K Satchidanandan
d.   C Radhakrishnan
 
13. This famous personality was honoured Lifetime Achievement Award 2017 by Tata Literature Live! at the literature festival's annual awards ceremony on November 19 at the National Centre for the Performing Arts (NCPA), Nariman Point, Mumbai. The event was held from November 16-19. Name the personality.
a.   Girish Karnad
b.   MT Vasudevan Nair
c.   VS Naipaul
d.   Amitav Ghosh
 
14. Name the writer of the book Dreamnation: Uniting a Country with Handwritten Dreams.
a.   Y.S. Rajan
b.   Srijan Pal Singh
c.   Subroto Bagchi
d.   Saji Mathew
 
15. Who has been appointed as the new US Ambassador to India, on November 3, 2017?
a.   Mark Warner
b.   David Friedman
c.   Kenneth Juster
d.   Richard Verma
 
16. This temple has won the UNESCO Asia Pacific Award of Merit 2017 for cultural heritage conservation. This temple won the award for the use of traditional methods in renovating its structures and re-establishment of rainwater harvesting and historic drainage system, and to augment water and prevent flooding. Which is this temple we are talking about?
a.   Sri Ranganathaswamy Temple
b.   Kamakhya Temple
c.   Ramanathaswamy Temple
d.   Konark Sun Temple
 
17. The 2017 World Youth Forum had been held on November 4, 2017. The 5-day forum had been inaugurated by the President of Egypt Mr Abdel Fattah el-Sisi. Which country had organised this Forum?
a.   India
b.   Egypt
c.   Malaysia
d.   South Africa
 
18. A theme based India-Nepal Folk Crafts Festival had been organised on November 7, 2017. The 5-day festival had been organised by South Asia Foundation (SAF) in association with Council of Handicrafts Development Corporations (COHANDS), Embassy of India in Kathmandu, Embassy of Nepal in New Delhi and BP Koirala India-Nepal Foundation. The Ministry of Textiles, Government of India (GoI), sponsored the event. The basic objective of the festival was to promote bilateral relations through crafts and strengthen the relationship between artisans of India and Nepal. Around 50 artisans showcased their crafts during the event. Which city organised the festival?
a.   New Delhi
b.   Mumbai
c.   Dharan
d.   Kathmandu
 
19. Where is the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) headquartered?
a.   Geneva
b.   Washington DC
c.   Paris
d.   Berlin
 
20. The Indo-Bangladesh joint military exercise "Sampriti-7" was a 13-day event that was held on November 6, 2017. The purpose of the exercise was to enhance interoperability between the two nations and enrich from each other's experience while carrying out counter-insurgency or counter-terrorism operations. What are the two states where this event was held?
a.   Meghalaya and Mizoram
b.   Tripura and West Bengal
c.   Assam and Odisha
d.   Nagaland and Arunachal Pradesh
   
21.   In which category did Mary Kom win gold medal at the 2017 Asian women's Boxing Championships?
a.   45 kg category
b.   48 kg category
c.   52 kg category
d.   55 kg category
 
22. The third edition of international film festival "Russian Film Days" had been held on November 10, 2017 with a special tribute to Raj Kapoor. It was an initiative to strengthen the Indo-Russian relationship through cinematic and cultural exchange. Which city of India organised this festival?
a.   Kolkata
b.   Goa
c.   Mumbai
d.   Delhi
 
23. K Chandrashekar Rao, the Chief Minister of Telangana, has declared this language as the state's second official language. What is this language?
a.   Hindi
b.   Urdu
c.   Tamil
d.   English
 
24. Audrey Azoulay has been appointed as the new chief of UNESCO. What is her nationality?
a.   German
b.   Italian
c.   French
d.   British
 
25. President Ramnath Kovind has launched JOHAR scheme to double the income of rural poor. In which state of India was this scheme introduced?
a.   Jharkhand
b.   Karnataka
c.   Himachal Pradesh
d.   Meghalaya
 
26. Name the person who represented India at 'UN Peacekeeping Defence Ministerial: Vancouver 2017'.
a.   Rituraj Singh
b.   Subhash Bhamre
c.   Dharamveer Prajapati
d.   Neelam Reddy
 
27. Name the country in the world that has recently declared Yoga as sports activity.
a.   Saudi Arabia
b.   Iran
c.   Israel
d.   Turkmenistan
 
28. Which is the India's longest expressway that will soon provide free Wi-Fi services along its length?
a.   Chennai Bypass
b.   Ahmedabad Vadodara Expressway
c.   Agra to Lucknow Expressway
d.   Yamuna Expressway
 
29. Name the Bollywood celebrity who was honoured with Personality of the Year Award at the IFFI 2017.
a.   Priyanka Chopra
b.   Amitabh Bachchan
c.   Rajinikanth
d.   Shahrukh Khan
 
30. The government of this state has signed an MoU with the Patanjali group with an aim to set up a 'Food Park'. The Patanjali Group will set up a large food park with units for processing edible oil, fruit pulp and spices. Which state government are we talking about?
a.   Telangana
b.   Gujarat
c.   Maharashtra
d.   Andhra Pradesh
 
31. Former Wimbledon champion Jana Novotna passed away on recently at the age of 49. She had been battling cancer for several years. What was her nationality?
a.   Russian
b.   American
c.   Czech Republican
d.   Australian


Answers

01.(d) 02.(b) 03.(a) 04.(a) 05.(d)
06.(b) 07.(c) 08.(c) 09.(d) 10.(a)
11.(c) 12.(c) 13.(a) 14.(d) 15.(c)
16.(a) 17.(b) 18.(d) 19.(b) 20.(a)
21.(b) 22.(d) 23.(b) 24.(c) 25.(a)
26.(b) 27.(a) 28.(c) 29.(b) 30.(a)
31.(c)